توجه: لطفاً نظر خود را از طریق ثبت کامنت و یا  /- برای این مطلب ثبت نمایید.

میگرن

نویسنده: زهرا مصری
1401/08/30   14:50
میگرن با سردردهای ناتوان کننده تکراری متوسط تا شدید مشخص می‌شود. بر اساس بنیاد تحقیقات میگرن، سردرد میگرنی سومین بیماری شایع در جهان است. با وجود چنین شیوع بالایی، درک اندکی از علائم، علل و درمان آن وجود دارد.
میگرن

میگرن چیست؟

میگرن یک بیماری شایع عصبی است که باعث درد شدید می شود و احساس تپش در یک طرف سر ممکن است چندین ساعت طول بکشد و ممکن است تا چند روز ادامه یابد. معمولا شامل سردردی همراه با حالت تهوع است. استفراغ، حساسیت به نور، بو یا صدا، سرگیجه، اختلالات بینایی و سوزن سوزن شدن یا بی حسی صورت، دست ها یا پاها.

حملات میگرنی ممکن است بدون هشدار به طور ناگهانی بروز کند یا ممکن است عوامل محرک مشخصی مانند حذف یک وعده غذایی، قرار گرفتن در معرض دود یا آلودگی هوا یا دوره قاعدگی و تغییر سطح هورمون ها باعث ایجاد این بیماری شوند.

علت میگرن چیست؟

خواب، بیدار ماندن شبانه، کار کردن زیاد و خستگی بیش از حد نیز می تواند باعث سردردهای میگرنی شود.گاهی اوقات خانم ها بروز این سردردها را به دوران عادت ماهیانه نسبت می دهند و مصرف قرص های ضد بارداری را عامل مهمی برای به وجود آمدن میگرن می دانند. صدای بلند، نور زیاد، کنسرت موسیقی و فشار به گردن و حتی درد دندان نیز می تواند در ابتلا به میگرن نقش داشته باشد. مصرف برخی از خوراکی ها، پنیر، غذاهای شور و غذاهای فرآوری شده ممکن است باعث دردهای شدید میگرنی شوند.

افزودنی های مواد غذایی. آسپارتام شیرین کننده و گلوتامات که در بسیاری از غذاها یافت می شود ممکن است باعث میگرن شود. نوشیدنی های الکلی، به ویژه شراب و نوشابه های بسیار کافئین دار ممکن است باعث میگرن شود.

فشار. استرس در محل کار یا خانه می تواند از علل این بیماری باشد. تغییرات در محیط، تغییر آب و هوا یا فشار نیز می تواند خطر ابتلا به میگرن را افزایش دهد. داروهای ضد بارداری خوراکی و غربالگری، مانند نیتروگلیسیرین، میگرن را تشدید می کند.

علائم و نشانه های میگرن

از شایع ترین نشانه ها و علائم میگرن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سر درد در یک سمت سر
  • دیدن اشکال مختلف، نقاط روشن یا درخشان از نور
  • پین ها و سوزن ها در یک دست یا پا
  • ضعف یا بی حسی در صورت یا یک طرف بدن
  • مشکل صحبت کردن
  • حرکات غیر قابل کنترل یا حرکات دیگر
  • تهوع و استفراغ
  • تاری دید
  • نوسان خلق
  • گیجی
  • سر گیجه
  • ضعف

راه های درمان میگرن

درمان سر درد میگرنی با داروهای مسکن

انواع مختلفی از داروهای مسکن برای درمان سردرد وجود دارند. یکی از رایج ترین این داروها شامل موارد زیر است:

آسپرین، ناپروکسن، ایبوپروفن و استامینوفن که جهت درمان دردهای میگرنی در داروخانه ها موجودند. اگرچه ممکن است این داروها مفید باشند، اما بیماران باید از استفاده بیش از حد این داروها برای جلوگیری از عوارضی شامل: مسمومیت، زخم معده و سایر مشکلات گوارشی اجتناب کنند.

علاوه بر این استفاده بیش از حد این داروها ممکن است میگرن را بدتر کند.

تریپتان ها معمولا شایع ترین داروهایی هستند که برای درمان میگرن به کار می روند. با این حال افراد مبتلا به فشار خون، بیماری های قلبی، سکته مغزی و کسانی که داروهای خاصی می گیرند ممکن است قادر به استفاده از تریپتان ها نباشند، چون مصرف تریپتان ها در این افراد ممنوعیت دارد. متاسفانه ممکن است با استفاده از تریپتان ها، تهوع، سرگیجه و درد قفسه سینه رخ دهد.

تزریق سم بوتولینوم (دیسپورت) برای درمان سردرد میگرنی

وقتی که روش های دارویی قادر به پیشگیری از بروز حملات میگرنی نباشند، می توان از تزریق دیسپورت استفاده نمود که به دلیل حساسیت و نیاز به دقت بالای این اقدامات در ناحیه سر و صورت و گردن باید توسط پزشک متخصص انجام شود.

این روش شامل: بلوک گانگلیون اسفنوپالاتین، بلوک گانگلیون ستاره ای، بلوک اعصاب پس سری یا تزریق سم بوتولنیوم (دیسپورت) است. پزشک متخصص با تزریق دیسپورت به چندین نواحی اطراف سر و گردن، درمان می کنند.

این روش های درمانی برای افراد منتخب 18 سال به بالا که در ماه 15 روز یا بیشتر میگرن تجربه می کنند، تایید شده است.

ممکن است چهار هفته یا بیشتر پس از تزریق طول بکشد تا شاهد اثرات دیسپورت و کاهش دفعات میگرن خود باشید و نیاز به تکرار تزریق می باشد. تزریق بوتاکس (botulinumtoxin) حدود هر 12 هفته برای جلوگیری از میگرن در برخی از افراد کمک می کند.

مواد تزریقی سم بوتولینوم (دیسپورت) چگونه به درمان میگرن کمک می کنند؟

شواهد نشان می دهد که این دارو مسیر انتقال درد بین مغز (سیستم عصبی مرکزی) و اعصابی را که از نخاع امتداد دارند، قطع می کند.

وقتی میگرن دارید، بدن موادی به نام انتقال دهنده های عصبی و مولکول هایی را که با درد همراه هستند ترشح می کند. سم بوتولینوم در انتقال این مواد اختلال ایجاد می کند، به طور معمول در جایی که اعصاب و عضلات به هم می رسند. محققان تصور می کنند وقتی این دارو به عضلات اطراف صورت ، سر و گردن تزریق می شود، توسط اعصاب گرفته شده و انتقال عصبی همراه با درد را مختل می کند.

بوتاکس و دیسپورت گاهی اوقات منجر به ایجاد برخی احساسات سوزش یا نیشگون می شوند، اما درد جدی ایجاد نمی کنند. سوزن های تزریق بسیار کوچک هستند. هنگامی که برای جلوگیری از میگرن استفاده می شود، به عضلات سر و گردن تزریق می شود و در ابتدا هر 3 ماه تزریق انجام می شود.

از آنجا که بوتاکس و دیسپورت برای استفاده مجدد بی خطر هستند، هنگامی که شروع به مشاهده علائم خود می کنید، می توانید برای معالجه مجدد به متخصص مراجعه نموده و تزریق مجدد انجام شود. تزریق بوتاکس و دیسپورت نه تنها بسیار موثر و ماندگار است، بلکه درمان را نیز سرعت می دهد.

طب سوزنی و درمان میگرن

اگرچه مطالعات قطعی در مورد استفاده از طب سوزنی جهت درمان میگرن نشده است، اما در بعضی بیماران ممکن است موثر باشد. از آنجا که پاسخ به درمان متغیر است برخی از پزشکان این درمان را توصیه نمی کنند.

در این روش درمانی ، یک پزشک بسیاری از سوزن های یکبار مصرف نازک را در چندین قسمت از پوست شما در نقاط مشخص قرار می دهد.

درمان سردرد و میگرن با تغییر سبک زندگی

سایر روش های تغییر سبک زندگی می تواند در کمتر شدن شدت و علائم میگرن کمک کنند، که شامل موارد زیر است:

مدیریت استرس و تکنیک های آرام سازی و بیوفیدبک و سایر اشکال آموزش آرام سازی روش هایی را برای مقابله با شرایط استرس زا به شما می آموزد که ممکن است به کاهش میگرن شما کمک کند.

مبتلایان می توانند برای کاهش شدت علائم، از روش هایی مثل استراحت کردن در یک اتاق تاریک، ماساژ دادن سر و قرار دادن یک پارچه خنک و نمدار بر روی پیشانی یا پشت سر به درمان سردرد میگرنی کمک می کند.

زیاد یا کم نخوابید. روزانه یک برنامه ثابت خواب و بیداری را تنظیم و دنبال کنید.

سعی کنید هر روز وعده های غذایی را در یک زمان مشخص بخورید.

به مقدار زیاد مایعات بنوشید. هیدراته ماندن، به ویژه با آب، ممکن است کمک کند.

یک دفتر خاطرات سردرد داشته باشید. حتی پس از مراجعه به پزشک، در دفتر خاطرات سردرد خود را ثبت کنید. این به شما کمک می کند تا در مورد عوامل ایجاد کننده میگرن و موثرترین روش درمانی بیشتر بدانید.

به طور منظم تمرین کن. ورزش هوازی منظم تنش را کاهش می دهد و می تواند به جلوگیری از میگرن کمک کند. در صورت موافقت پزشک، فعالیت هوازی مورد علاقه خود را مانند پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری انتخاب کنید. به آرامی گرم شوید، زیرا ورزش ناگهانی و شدید می تواند سردرد ایجاد کند.

ویزیت منظم توسط پزشک معالج

امتیاز دهی به مقالهScoring the article
 
ثبت نظر یا سوالRegister comments or questions
نام و نام خانوادگیfirst name and last name
ارسال
نظراتComments   (0)
ترتیب
کلمات کلیدی: میگرن چیست؟، علت میگرن چیست؟، میگرن
583790
fa